June 21, 2006

Kill your darlings - metod för misslyckad politik

Idag kunde man läsa på DN debatt att paggan och hallengren ämnar "stoppa gräddfilen från komvux till högskolan". Allt fler läser upp sina gymnasiebetyg på komvux. Trots att man klarat en kurs så väljer alltså folk att läsa dem igen för att komma in på attraktiva utbildningar. Det här är ju givetvis inget bra. Det har ju skapat en betygsinflation av Guds nåde. Så visst. Någonting måste göras. Men vad måste göras?

När folk på vanliga arbetsplatser jobbar kreativt så är de flesta medvetna om begreppet döda dina gullebarn. Hur bra din ide´ verkade från början - döda den - om den inte håller hela vägen ut. Att döda en idé innebär inte att typ.. ämdra den lite i kanten så att den kanske blir lite bättre. Det innebär inte att gå och fnula på den i hundra år till för att den kanske ska hålla i framtiden. Det innebär att våga börja om. Nya idéer på ett oskrivet blad.

Kanske är inte det största problemet med skolpolitiken idag inte att vi har en betygsinflation och att vi betalar massa onödiga skattepengar för att ungar ska läsa kurser två gånger och inte lära sig något mer? Kanske är det största problemet att vi inte på allvar diskuterar och kommer med nya idéer vad det gäller inlärning och kunskapsvärdering. Varför ska man söka in på högskolan med hjälp av siffror när man söker arbete på sin erfarenhet och kompetens? Varför värderas inte sakkunskap, engagemnag eller intresse för intag på nya utbildningar? Hur kommer det sig att det enda vi vill och kan värdera är driftighet i olika skolämnen?

Socialdemokraterna ska driva en politik där människor ges 1000 chanser i livet. Kom man inte på att man ville bli hjärnkirurg när man var 18 år måste man kunna få gör adet när man är 36 utan att det ska vara för sent. Hur gör vi detta? Jag ser inga förslag.